Příspěvek:

Jak si ušetřit čas při výuce matematiky pomocí H-edu

Z průzkumů, které jsme mezi učiteli v roce 2016 prováděli, vyšlo najevo, že jeden z nejpalčivějších problémů učitelů je množství času, které musí investovat do přípravy samotné výuky. 

Přinášíme vám osvědčenou řadu přístupů, které vám pomohou získat více času pro sebe, a které můžete aplikovat ještě dnes: 

Jak si ušetřit čas při přípravě hodiny

Ať už si hodinu připravujete doma, v kabinetu, nebo za chůze do hodiny, nejspíš se vám budou hlavou honit podobné věci, jako: Jak připravit hodinu zajímavou tak, aby matematika děti bavila a zároveň se naučili, co potřebují? A jak to připravit tak, aby si každý v hodině našel to svoje? A jak to zvládnout připravit, aniž by se člověk musel rozkrájet? 

Mějte všechny učebnice dostupné online:

Kolikrát se vám stalo, že jste se potřebovali podívat doma do učebnice, kterou jste si nechali ve škole? Kolikrát jste se pro ni museli po cestě na hodinu vracet do kabinetu? A kolikrát jste se potřebovali v hodině vrátit k prošlým příkladům z minulé učebnice, když už tuto učebnici dávno nenosíte s sebou?



V době, kdy je internet skoro všude, dává smysl mít vše na jednom místě. Elektronicky, abych se mohl podívat do učebnice odkudkoliv, kde zrovna jsem. 


Vybírejte úlohy z přehledného obsahu učebnice:

Jedním klikem si zobrazte obsah učebnice a vraťte se ke kapitole, kterou jste měli na mysli. Bez nutnosti listování v papírové učebnici tam a zpět.


Využívejte u jednotlivých úloh příručku učitele

Jak říká lektor Tomáš Chrobák, “hlavní je šťastný učitel, potom je šťastná i celá třída :)”. Pokud znáte učitele, kterému by dělalo radost trávit čas u skenování úloh a slepování vlastních materiálů, tak nám ho ukažte. 

Nebo si radši vezměte k ruce takové materiály, kde máte vše pohromadě. Učitelskou příručku, učebnici, i pracovní sešit. Pak budete všem příkladům dobře rozumět, umět jejich řešení žákům dobře vysvětlit a zároveň jim dát hned materiály k procvičení. 

A určitě znáte také tu situaci, kdy chcete pro lepší vysvětlení daného příkladu využít související úlohu. Najdete ji hned vedle příručky učitele. 

Inspirujte se s ostatními učiteli navzájem

Na základě přidaných zkušeností z výuky dostává každá úloha násobně větší hodnotu. Inspirujte se od sebe mezi učiteli navzájem, jak kdo k jaké úloze přistoupil. Nebo naopak pomozte učitelům, kteří se u úlohy ptají. Vaše zkušenosti ocení i další stovky učitelů používajících elektronické materiály online.

Víc hlav víc ví. Propojme se, pomáhejme si navzájem!

Tvořte si jednoduše pracovní listy a gradované testy

Každá třída je jinak daleko a tak ani připravené testy z loňska nebudou vhodné pro letošní třídu. Bez nutnosti skenovat učebnice a prohledávat internet si v rámci jednoho nástroje naklikejte vlastní pracovní listy. Klidně ze dvou různých učebnic.

Využijte zásobárnu gradovaných testů, nebo si vytvořte svoje vlastní. Pro žáky, kteří potřebují přistoupit k problému pomaleji, pro žáky, kteří potřebují úlohy procvičit a také jako „potravu“ pro ty žáky, kteří jsou v dané problematice zdatnější a rádi řeší nadstavbové úlohy.


Jak si zjednodušit práci přímo při hodině

Zapojte děti do práce v digitálním prostředí a udělejte jim hodinu zajímavější. Pokud se vám někdy stane, že na vás vyjde náhodou nečekaný supl a jdete najednou do hodiny nepřipravení, nezapomeňte, že můžete snadno s učebnicemi online navázat tam, kde třída skončila. Během práce nad příklady promítanými na plátně máte čas na přečtení metodiky k úlohám tak, abyste se připravili na vyhodnocení úloh a závěrečnou reflexi na konci hodiny.

Ukotvěte pozornost dětí na celou obrazovku

Ty tam jsou časy mávání s otevřenou učebnicí nad hlavou. Promítněte úlohu pěkně pro celou třídu na tabuli, ať všichni vědí, kde se nacházíme. 


Prezentujte řešení příkladu skrze interaktivní mód

Kolikrát se vám povede pěkně namalovat krychlovou stavbu na tabuli? Už se nad tím nemusíte potit. Ani se scházet společně v rámci celé třídy nad jednou lavicí a kostkami. Využijte interaktivní prostředí, které ukáže řešení dané úlohy pěkně pro celou třídu viditelně na plátně nebo interaktivní tabuli.


Zapojte do výuky rodiče

Pokud jsou rodiče vašich dětí aktivní a chtějí být v obraze, co se zrovna děti učí, dejte jim k tomu příležitost. Pokud budou rodiče vysvětlovaným příkladům rozumět, dokážou dětem lépe pomoct a vám ušetřit práci při hodině. 



Naskenováním QR kódu v učebnici se rodiče dostanou na web, kde se o dané úloze mohou více dočíst. Díky více informacím získají rodiče ve vás i Hejného metodu větší důvěru. 


Nebojte se říct si o pomoc

Není nic horšího než ztrácet čas v místě, kde vám někdo zkušenější může snadno poradit. Ozvěte se nám přes telefon, formulář nebo chat, když potřebujete rovnou poradit od lektorů nebo technické podpory.

Co pomáhá při šetření času vám?

Dejte nám vědět do komentářů a inspirujte ostatní učitele. Pokud byste si chtěli snazší vedení hodiny a rychlejší přípravu výuky vyzkoušet skrze elektronickou podporu Hejného metody online, rovnou se přihlaste do do 10 denní verze H-edu zdarma.

Celé provedení možnostmi elektronického vzdělávání najdete v H-edu pod vedením lektora Tomáše Chrobáka. Stačí se přihlásit do H-edu nebo si rovnou H-edu pořídit pro svou školu. 


24.10.2018, Pavel Trojánek, H-edu.cz

Přihlaste se k odběru newsletteru Hejného metody a dostávejte upozornění na další nový obsah

Přihlášením k newsletteru vám budeme 2x-3x do měsíce posílat nový obsah z Hejného metody. Z jeho odběru se můžete kdykoliv odhlásit jedním kliknutím v každém emailu.

Komentáře

Pavel Trojánek

Pavel Trojánek

Hejného metoda mi ukázala, že škola hrou není jen pojem ve starých knížkách, ale že si školu hrou užívají dnes už tisíce dětí ve školách v Česku. A navíc při hodinách matematiky! A navíc se u toho učitelé smějí a baví je to. Mám z toho radost a pomáhám tomu, aby si mohlo při hodinách matematiky učení užívat ještě více dětí. Třeba zrovna tady na blogu. Nebo v rámci H-edu, elektronické podpory výuky matematiky Hejného metodou.