Příspěvek:

Vláčky - doporučená didaktická pomůcka

V modrých učebnicích prof. Hejného a kol. H-mat, o.p.s. pro 1. ročník vydávaných v tomto roce přímo v H-mat, o.p.s. najdete nové prostředí: Vláčky. O tomto prostředí si můžete přečíst více zde na blogu. Prostředí Vláčky vyžaduje didaktickou pomůcku. Bez ní nedává smysl. Děti potřebují s vláčky, vagonky manipulovat. Dneska se podíváme na to, kde lze pomůcku koupit a jak je možné ji případně vlastnoručně vyrobit, pokud nemáte prostředky na její pořízení.

Koupit

Vláčky (na www.h-ucebnice.cz) - dřevěné hranolky. Různě dlouhé barevné hranolky (vagónky) děti mohou porovnávat a zjišťovat tak vztahy mezi nimi. Skládáním jednotlivých vagónků pak získávají vláčky. Vztahy děti objevují právě manipulací s hranolky a jejich porovnáváním.

  

Vyrobit

Pokud si koupi připravené pomůcky nemůžete dovolit, nabízíme návod, jak si udělat náhražku vlastními silami. Přesných hranolků - vagonků bohužel vlastní výrobou těžko dosáhneme, nicméně u tohoto prostředí jsme zastánci hesla „Lepší něco, než-li nic.“

Na www.h-ucebnice.cz najdete v horním vodorovném menu záložku „Šablony ke stažení zdarma“. V sekci „Tematicky rozdělené šablony“ si stáhněte a následně vytiskněte šablonu „Vláčky“ – při tisku je třeba, aby šablona byla vytištěna ve skutečné velikosti. (Jak poznáte, že jste správně vytiskli? Bílý čtvereček má rozměr 1 x 1 cm.)

Vytištěné vagonky si nalepte na kartón (vhodný je např. kartón z krabice od bot) nebo zalaminujte a následně je potřeba co nejpřesněji vagonky vystříhat, či vyřezat jednorázovým lámacím nožem podle černých čar. Místo kartónu je možné použít i tenký polystyren. Při výrobě této pomůcky dbejte co nejvíce na přesnost. která je pro tuto pomůcku klíčová.

Přihlaste se k odběru newsletteru Hejného metody a dostávejte upozornění na další nový obsah

Přihlášením k newsletteru vám budeme 2x-3x do měsíce posílat nový obsah z Hejného metody. Z jeho odběru se můžete kdykoliv odhlásit jedním kliknutím v každém emailu.

Didaktická prostředí zmíněná v příspěvku

Vláčky

Nové prostředí Vláčky zavádíme hned v první třídě. Pracuje se v něm s barevnými hranolky. Znázorňují vagónky, jejichž skládáním získáváme vláčky.

Více informací

Komentáře

Romana Petráňová

Romana Petráňová

Romana má ve společnosti H-mat, o.p.s. na starosti podporu učitelů v oblasti pomůcek. Máte-li tipy či dotazy v této oblasti, kontaktujte jí na [email protected].